Bardzo interesujące badanie angielskich naukowców przypomniało mi o zaproszeniu brukselki do kuchni. Akademikom chodziło o sprawdzenie, czy te warzywa wpływają na usuwanie z organizmu rakotwórczego, koszmarnie skomplikowanego związku nazwanego 2-amino-1-metylo-6-fenyloimidazo [4,5-b] pirydyny przyczyniającego się do nowotworów jelita grubego. W eksperymencie uczestniczyło 22 mężczyzn, którym przez część doświadczenia serwowano posiłek składający się z 250 g brukselki z dodatkiem brokułów i pozostałą część karmiono ich czerwonym mięsem zawierającym ową substancję. Czy brukselka pomogła? Oczywiście! W próbkach moczu pobieranych w ciągu 48 godzin uczeni stwierdzili wzrost metabolitów o 49 proc.
To oraz wyniki kilku innych badań skłania naukowców do twierdzenia, iż warzywa krzyżowe, do których należy brukselka, mogą zmniejszać ryzyko zachorowania m.in. na raka jelita grubego.
Literatura:
Walters DG, Young PJ, Agus C, Knize MG, Boobis AR, Gooderham NJ, Lake BG: Cruciferous vegetable consumption alters the metabolism of the dietary carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP) in humans (2004) Carcinogenesis.
To oraz wyniki kilku innych badań skłania naukowców do twierdzenia, iż warzywa krzyżowe, do których należy brukselka, mogą zmniejszać ryzyko zachorowania m.in. na raka jelita grubego.
Literatura:
Walters DG, Young PJ, Agus C, Knize MG, Boobis AR, Gooderham NJ, Lake BG: Cruciferous vegetable consumption alters the metabolism of the dietary carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP) in humans (2004) Carcinogenesis.
Komentarze
Prześlij komentarz