Brukselka: chroni jelito grube

Bardzo interesujące badanie angielskich naukowców przypomniało mi o zaproszeniu brukselki do kuchni. Akademikom chodziło o sprawdzenie, czy te warzywa wpływają na usuwanie z organizmu rakotwórczego, koszmarnie skomplikowanego związku nazwanego 2-amino-1-metylo-6-fenyloimidazo [4,5-b] pirydyny przyczyniającego się do nowotworów jelita grubego. W eksperymencie uczestniczyło 22 mężczyzn, którym przez część doświadczenia serwowano posiłek składający się z 250 g brukselki z dodatkiem brokułów i pozostałą część karmiono ich czerwonym mięsem zawierającym ową substancję. Czy brukselka pomogła? Oczywiście! W próbkach moczu pobieranych w ciągu 48 godzin uczeni stwierdzili wzrost metabolitów o 49 proc.

To oraz wyniki kilku innych badań skłania naukowców do twierdzenia, iż warzywa krzyżowe, do których należy brukselka, mogą zmniejszać ryzyko zachorowania m.in. na raka jelita grubego.

Literatura:

Walters DG, Young PJ, Agus C, Knize MG, Boobis AR, Gooderham NJ, Lake BG: Cruciferous vegetable consumption alters the metabolism of the dietary carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP) in humans (2004) Carcinogenesis.

Komentarze