Kolendra i 11 warzyw, owoców na chore stawy

Wszystkie schorzenia stawów związane są z bólem. Najczęściej dopadają je choroby zwyrodnieniowe, reumatoidalne zapalenie. To ostatnie jest dotychczas nieuleczalne, dlatego warto zwrócić uwagę na badania naukowe, w których testowane są warzywa, owoce oraz wyizolowane z nich aktywne substancje. Okazuje się, że mogą m.in. zmniejszać obrzęk, ból, sztywność, liczbę cząsteczek zapalnych. Ich działanie wiązane jest z obfitością fitochemikaliów, najczęściej polifenoli i zależne jest od ich poziomów, dlatego w realizowanych projektach badawczych najczęściej stosowane są suszone owoce, ekstrakty, skoncentrowane soki. Spożywanie których przynosi ulgę, a nawet odwraca uszkodzenia stawów?

granaty - amerykańscy uczeni z Northeast Ohio Medical University analizowali m.in. na królikach, myszach wpływ ekstraktów z granatów na chrząstkę stawową. Wyniki eksperymentów są bardzo optymistyczne, gdyż stwierdzono m.in. wyhamowanie produkcji prozapalnych cząsteczek w stawach i ochronę chrząstki. Podobne efekty uzyskano i u ludzi podając im 200 ml soku przez 8 tygodni.

jagody - ekstrakt z jagód w modelu zwierzęcym podawany doustnie poprawiał funkcję stawów, zmniejszał obrzęk, hamował stan zapalny.

kolendra - to staroindyjski lek stosowany w zapaleniu stawów, więc naukowcy z Indii powiedzieli "sprawdzam" przeprowadzając doświadczenie na szczurach, którym aplikowano ekstrakt wodno-alkoholowy i okazało się, że zadziałał hamując wytwarzanie prozapalnych cytokin w błonie maziowej.

kozieradka - naukowcy z Indii w eksperymencie wykorzystali nie całe nasiona, lecz tylko jeden z ich składników - śluz i okazało się, że jest on silnym przeciwutleniaczem i chroni stawy.

kurkuma - kłącze jest lekiem i przyprawą, zaś olejek eteryczny jest u nas niemal nie stosowany i to właśnie jego użyto w eksperymencie potwierdzającym działanie przeciwartretyczne.

lantana pospolita - roślina u nas uprawiana jako ozdobna ma wiele zastosowań medycznych, w tym nalewka z liści chroni stawy poprzez hamowanie 2 enzymów lipooksygenazy i cyklooksygenazy.

maliny - portugalscy naukowcy z Faculdade de Farmácia da Universidade de Lisboa w modelu zwierzęcym stwierdzili, że ekstrakt z malin znacznie wyhamował zapalenie stawów, zapobiegał ich dalszemu niszczeniu i co ważne zmniejszył resorpcję kości.

ogórki - okazuje się, że mocno stężone preparaty z ogórków spożywane 2 razy dziennie przez 6 miesięcy na tyle skutecznie wspierały chore stawy, że produkt opatentowano i obecnie sprzedawany jest jako lek.

pieprz - to nie tylko smakowy dodatek do potraw, ale i ziołowy lek! Jako środek przeciwartretyczny jest stosowany zazwyczaj miejscowo, a służą do tego wodne wyciągi z nasion ekstrahowane przez 24 godziny.

róża - wiele badań - w tym z udziałem ludzi - dowodzi, iż owoce dzikiej róży mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jest zasługa głównie fenoli, terpenoidów, galaktolipidów, karotenoidów, kwasów owocowych i olejów tłuszczowych. Według jednego z badań wykonanych przez norweskich uczonych wystarczy jeść 5 g suszonych całych owoców zmielonych wraz z nasionami przez 4 miesiące, aby poprawić ruchomość zwyrodniałego stawu biodrowego i kolanowego.

ruta zwyczajna - na zwierzętach indyjscy akademicy wyizolowali z niej związki polifenolowe i alkaloidowe potwierdzając ich silne działanie przeciwzapalne skuteczniejsze niż lek stosowany w terapiach klasycznych.

truskawki - zespół amerykańskich badaczy przeprowadził doświadczenie, w którym pacjentom podawano specjalny preparat z suszonych truskawek zawierający 1 500 mg polifenoli i 66 mg antocyjanów. Tę dzienną dawkę podawano codziennie przez 12 tygodni, a efektem kuracji było m.in. zmniejszenie bólu kolana i stanu zapalnego.

Literatura

Gruenwald J, Uebelhack R, Moré MI: Rosa canina - Rose hip pharmacological ingredients and molecular mechanics counteracting osteoarthritis - A systematic review (2019) Phytomedicine.

Komentarze