Karotenoidy to barwniki roślinne, ważne dla naszego zdrowia, ponieważ są naturalnymi przeciwutleniaczami. Jak zapewnić sobie dobrą przyswajalność tych związków? Mnie przekonało doświadczenie amerykańskich naukowców z Iowa State University. Dla uczestników eksperyment łączył przyjemne i bolesne momenty. Do tych miłych należała konsumpcja sałatek przygotowanych w laboratorium ze szpinaku, sałaty rzymskiej, pomidorków cherry i marchwi. Dania różniła jedynie zawartość tłuszczów: w części potraw go nie było, innych zastosowano sos sałatkowy o obniżonej zawartości tłuszczu - w tym przypadku była to niewielka ilość oleju rzepakowego oraz z pełnowartościowym tłuszczem. Konsumentom pobierano co godzinę krew przez pół doby, aby określić ilościowe wchłanianie jelitowe karotenoidów. Wyniki były zaskakujące. Karotenoidy bez tłuszczu praktycznie nie wchłaniają się, a więc można jeść i z tej kategorii związków aktywnych nie mieć żadnych korzyści prozdrowotnych. Okazało się, że najlepszą przyswajalność karotenoidów zapewnia pełnowartościowy tłuszcz.
Literatura:
Brown MJ, Ferruzzi MG, Nguyen ML, Cooper DA, Eldridge AL, Schwartz SJ, White WS: Carotenoid bioavailability is higher from salads ingested with full-fat than with fat-reduced salad dressings as measured with electrochemical detection (2004) Am J Clin Nutr.
Literatura:
Brown MJ, Ferruzzi MG, Nguyen ML, Cooper DA, Eldridge AL, Schwartz SJ, White WS: Carotenoid bioavailability is higher from salads ingested with full-fat than with fat-reduced salad dressings as measured with electrochemical detection (2004) Am J Clin Nutr.
Komentarze
Prześlij komentarz