Por jest magiczną rośliną, gdyż z pomocą prostego zabiegu można go przekształcić z 2-letniej w wieloletnią, a nawet w cebulę perłową wielce cenione warzywo w USA. Po prostu wiosną, gdy zaczną pojawiać się pędy kwiatostanowe, zetnijmy je, a wówczas szybko pojawią się wokół podstawy starego pora nowe cebulki boczne. Możemy je wykorzystać do rozmnażania: odciąć i wysadzić. To, co nam wyrośnie będzie według dużego prawdopodobieństwa cebulą perłową. Wygląda ona nieco inaczej niż por, ponieważ ma kilka drobnych cebulek wielkości owoców agrestu, wiśni z których każda jest osłonięta białymi łuskami. Skąd ta przemiana pora w cebulę perłową? To por powraca do swoich ewolucyjnych korzeni. Możemy również pozwolić bocznym odrostom rosnąć, by wykorzystać je w kuchni szybciej niż wyrosły z siewu do gruntu lub z rozsady. Coroczne ścinanie pędów kwiatostanowych przekształci pora w wieloletnie warzywo.
Komentarze
Prześlij komentarz