Do szybkiej konsumpcji lepiej jest sałatę przechowywać na świetle, a dowiedli tego chińscy naukowcy z Henan Agricultural University. Uczeni przeanalizowali zmieniający się w ciągu 7 dni skład chemiczny sałaty rzymskiej. Szczególną uwagę zwracali na ważne dla nas związki prozdrowotne np. witaminę C, chlorofil, węglowodany. W tym eksperymencie okazało się, iż sałata przechowywana na świetle była wartościowsza, gdyż wolniej następowała degradacja tych związków - to zalety. Natomiast wady znamy z własnego doświadczenia: szybko następowała utrata świeżości, jędrności liści i wzrastała sucha masa warzywa.
Literatura:
Zhan L, Hu J, Ai Z, Pang L, Li Y, Zhu M: Light exposure during storage preserving soluble sugar and l-ascorbic acid content of minimally processed romaine lettuce (Lactuca sativa L.var. longifolia) (2013), Food Chem.
Literatura:
Zhan L, Hu J, Ai Z, Pang L, Li Y, Zhu M: Light exposure during storage preserving soluble sugar and l-ascorbic acid content of minimally processed romaine lettuce (Lactuca sativa L.var. longifolia) (2013), Food Chem.
Komentarze
Prześlij komentarz