Kolorowe ziemniaki o czerwonym, fioletowym miąższu są zdrowsze ze względu na zawartość cennych barwników. Są także - niestety - droższe niż białe i żółte. Jak więc je przygotowywać, aby jak najmniej tracić wartościowych składników? Na to pytanie odpowiedzieli chińscy naukowcy, którzy w laboratorium odtworzyli chyba wszystkie domowe sposoby przygotowania kolorowych ziemniaków, a więc było to gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie, użycie mikrofalówki, smażenie, smażenie z mieszaniem, zastosowano także nowatorską metodę smażenia na powietrzu. Czyli sporo obróbek kulinarnych. Potem nadszedł czas porównania w surowych ziemniakach i posiłkach ilości wybranych prozdrowotnych związków chemicznych m. in. wit. C, fenolu, antocyjaniny i karotenoidów. Które przygotowanie ziemniaków było najzdrowsze? Zaskakujące, ale smażenie na powietrzu, które wyzwoliło nawet wzrost aktywności przeciwutleniającej, a że jest to metoda jeszcze u nas prawie nieznana, to spośród pozostałych sposobów akademicy polecają gotowanie na parze i w kuchence mikrofalowej, w których straty cennych związków aktywnych były najmniejsze.
Tian J, Chen J, Lv F, Chen S, Chen J, Liu D, Ye X: Domestic cooking methods affect the phytochemical composition and antioxidant activity of purple-fleshed potatoes (2016) Food Chem.
Tian J, Chen J, Lv F, Chen S, Chen J, Liu D, Ye X: Domestic cooking methods affect the phytochemical composition and antioxidant activity of purple-fleshed potatoes (2016) Food Chem.
Komentarze
Prześlij komentarz