U nas ogromną popularnością cieszy się burak ćwikłowy, uwielbiamy ćwikłę, zupy z jego dodatkiem, buraczki zasmażane, sok szczególnie fermentowany i trudno nam uwierzyć, że np. w Anglii jego spożycie jest niewielkie.
To bardzo zdrowe warzywo m.in. należy do pierwszej 10. roślin o największej wartości przeciwutleniającej i dlatego w Anglii naukowcy starają się zwiększyć jego konsumpcję tworząc nowe atrakcyjne produkty np. chleb z 50 proc. dodatkiem mąki buraczanej. Owszem pieczywo jest czerwone, ale jakie zdrowe! Udowodnili to naukowcy z University of Reading, którzy w obszernym projekcie badawczym dowiedli, iż chleb wzbogacony mąką z buraków powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie rozkurczowe u mężczyzn. Każdy z nich jadł na śniadanie 200 g takiego pieczywa i po posiłku mierzono im m.in. ciśnienie, poziomy azotanów, azotynów oraz za pomocą skomplikowanej aparatury sztywność tętnic. Po podsumowaniu wszystkich wyników naukowcy orzekli, iż ów chleb chroni serce i może być pomocny w leczeniu nadciśnienia.
A dlaczego wypiekano chleb tylko z właśnie takim udziałem mąki buraczanej? Ponieważ eksperci uznali, iż taki jest najbardziej smakowity. Ale myślę, iż warto dodawać mąkę do ciast, naleśników.
Literatura:
Hobbs DA, Goulding MG, Nguyen A, Malaver T, Walker CF, George TW, Methven L, Lovegrove JA: Acute ingestion of beetroot bread increases endothelium-independent vasodilation and lowers diastolic blood pressure in healthy men: a randomized controlled trial (2013) J Nutr.
To bardzo zdrowe warzywo m.in. należy do pierwszej 10. roślin o największej wartości przeciwutleniającej i dlatego w Anglii naukowcy starają się zwiększyć jego konsumpcję tworząc nowe atrakcyjne produkty np. chleb z 50 proc. dodatkiem mąki buraczanej. Owszem pieczywo jest czerwone, ale jakie zdrowe! Udowodnili to naukowcy z University of Reading, którzy w obszernym projekcie badawczym dowiedli, iż chleb wzbogacony mąką z buraków powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie rozkurczowe u mężczyzn. Każdy z nich jadł na śniadanie 200 g takiego pieczywa i po posiłku mierzono im m.in. ciśnienie, poziomy azotanów, azotynów oraz za pomocą skomplikowanej aparatury sztywność tętnic. Po podsumowaniu wszystkich wyników naukowcy orzekli, iż ów chleb chroni serce i może być pomocny w leczeniu nadciśnienia.
A dlaczego wypiekano chleb tylko z właśnie takim udziałem mąki buraczanej? Ponieważ eksperci uznali, iż taki jest najbardziej smakowity. Ale myślę, iż warto dodawać mąkę do ciast, naleśników.
Literatura:
Hobbs DA, Goulding MG, Nguyen A, Malaver T, Walker CF, George TW, Methven L, Lovegrove JA: Acute ingestion of beetroot bread increases endothelium-independent vasodilation and lowers diastolic blood pressure in healthy men: a randomized controlled trial (2013) J Nutr.
Komentarze
Prześlij komentarz