Cebula siedmiolatka: leczniczy makaron

Siedmiolatka ma mnóstwo właściwości leczniczych m.in. działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwnadciśnieniowo, chroni serce, stawy, wzmacnia odporność. Słowem: jest cennym warzywem i dlatego dietetycy wciąż nawołują do większej konsumpcji, a naukowcy podpowiadają jak jeszcze można wykorzystać ją w kuchni. Np. koreańscy akademicy z Korea National Agricultural College radzą nam, aby siedmiolatkę suszyć, mielić i dodawać do mąk do produkcji makaronów. Osobiście przeprowadzili doświadczenia w kuchni, z których wynika, iż makaron z 25 proc. dodatkiem suszonej mąki z siedmiolatki i mąki pszennej ma wygląd teksturę, jakby był wykonany z samej mąki pszennej. Co by było gdybyśmy dołożyli więcej mąki siedmiolatkowej mąki do makaronu? Akademicy twierdzą, że wzrosłaby m.in. jego ciągliwość i dłużej musielibyśmy żuć. Pracują także nad chlebem z tą cebulą i już zaobserwowali, iż dodatek 7,5-25 proc. mąki nie zmienia pęcznienia mąki.

Literatura:

Lee BY, Yoon KM, Seo JW, Kim SH: Studies on the characteristics of pasta using Allium fistulosum L. Flour (2003) Agris.

Komentarze