Cebula siedmiolatka: przeciwzapalne warzywo

Naukowcy z Chia Nan University of Pharmacy and Science z Tajwanu po przeprowadzonym projekcie badawczym potwierdzają, iż wyciągi wodne z zielonych liści siedmiolatki mają właściwości przeciwzapalne i delikatnie przeciwbólowe. Wprawdzie eksperymentowano na myszach, ale mechanizmy działania siedmiolatki u ludzi są podobne jak u tych gryzoni. I my możemy liczyć po zażyciu odpowiedniej dawki warzywa na m.in. zmniejszone poziomy tlenku azotu w tkankach, zwiększoną obecność enzymów przeciwutleniających, a jest to efekt działania m.in. tiosulfinanów i cepaenów. Z kolei naukowcy z Japonii sprawdzili, czy siedmiolatka może pomóc w zwalczaniu wirusa grypy typu A i otrzymali odpowiedź twierdzącą. W tym doświadczeniu siedmiolatka, a właściwie jej składnik - polisacharyd - wzmógł produkcję przeciwciał neutralizujących przeciwko wirusowi grypy A. To są tylko 2 przykłady przeciwzapalnych właściwości siedmiolatki, a wykonano ich znacznie więcej na całym świecie, więc warto jak najczęściej sięgać po to warzywo i uprawiać, gdzie się tylko da, choćby na balkonach.

Literatura:

Wang BS, Huang GJ, Lu YH, Chang LW: Anti-inflammatory effects of an aqueous extract of Welsh onion green leaves in mice (2013) Food Chem.

Komentarze