Goldie Hawm w jednym z wywiadów zdradziła, że kiedy ma problem z nadmiarem apetytu sięga po jajka i w ciągu dnia potrafi zjeść ich nawet 12. Czy rzeczywiście jajka mogą pomóc w kontroli wagi? Nad tym zagadnieniem pochylił się zespół naukowców z USA i Meksyku.
Do udziału w doświadczeniu zaproszono 50 zdrowych ochotników, którym serwowano przez 4 tygodnie na śniadanie 2 jajka lub super zdrową owsiankę. Porównywano biochemiczny wpływ obu posiłków m.in. na serce, cholesterole, trójglicerydy i poziom greliny, hormonu wydzielanego przez żołądek w czasie głodu. Ponadto każdy z uczestników miał określić, po którym dłużej jest syty. Wynik? Zdecydowanie wygrały jajka: rzeczywiście po nich uczestnicy dłużej nie nie odczuwali głodu, a więc aktorka miała rację. A czy owe 2 jajka rujnowały serce? Uczeni obalili ten mit, bowiem dla zdrowia serca ważny jest stosunek cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości do cholesterolu lipoprotein o wysokiej gęstości i ten nie zwiększał ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Literatura:
Missimer A, DiMarco DM, Andersen CJ, Murillo AG, Vergara-Jimenez M, Fernandez ML: Consuming Two Eggs per Day, as Compared to an Oatmeal Breakfast, Decreases Plasma Ghrelin while Maintaining the LDL/HDL Ratio (2017) Nutrients.
Literatura:
Missimer A, DiMarco DM, Andersen CJ, Murillo AG, Vergara-Jimenez M, Fernandez ML: Consuming Two Eggs per Day, as Compared to an Oatmeal Breakfast, Decreases Plasma Ghrelin while Maintaining the LDL/HDL Ratio (2017) Nutrients.
Komentarze
Prześlij komentarz