Melon: nie lubi złego cholesterolu

Nie wiedziałam, że ekstrakt z soku melona jest składnikiem opatentowanego leku chroniącego tętnice przed zapychaniem lipidami oraz wątrobę przed stłuszczeniem. Zanim powstał ów lek dla ludzi wykonywano doświadczenia m.in. na chomikach, którym podawano go przez 12 tygodni. W tym czasie zwierzęta poddawano rozlicznym badaniom i okazało się, iż dzięki kuracji m.in. spadł u nich poziom złego cholesterolu, pasma tłuszczowe w aorcie zmniejszyły się o wręcz niewiarygodne 49-85 proc. i w wątrobie o 67 proc. Mnie jednak interesowało, czy sok z melona - taki zwykły z owoców z własnej grządki lub ze sklepowej półki - również będzie wykazywał to prozdrowotne działanie? I tę informację także znalazłam w artykule. Naukowcy stwierdzili, iż sok obfitujący w dysmutazę ponadtlenkową będzie miał takie potencjalne działanie, choć zapewne nie w takich imponujących procentach.

Literatura:

Décordé K, Ventura E, Lacan D, Ramos J, Cristol JP, Rouanet JM: Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases (2010) Nutr Metab Cardiovasc Dis.

Komentarze