Przejdź do głównej zawartości
Ogórki: ochrona przed mączlikami
 |
ogórki białe |
Jeśli w poprzednim sezonie nasze ogórkowe zbiory uszczupliły mączliki, białe "pchełki" wysysające soki i zarażające je wirusami, to warto w tym roku zabezpieczyć ekologicznie swoją uprawę dobierając odpowiednie towarzystwo, którego te szkodliwe owady nie tolerują. Chińscy naukowcy sprawdzili, czy mogą to być szparagi, seler naciowy, szpinak malabarski i amarantus jadalny. Po długotrwałych obserwacjach stwierdzono, iż najlepiej ogórki zabezpieczają seler oraz szpinak i z tej diagnozy powinni zadowoleni być wszyscy działkowcy, gdyż są to warzywa popularne w naszych ogródkach. Uczeni poszli o krok dalej i wyizolowali związki chemiczne, które odstraszają mączliki. W przypadku selera jest to D-limonen, a szpinaku - nitryl geranylowy. Okazało się, że opryski już 1 proc. wodne roztwory tych związków zmniejszają inwazję szkodników. Oczywiście nie mamy możliwości sporządzenia w domu tych preparatów, ale możemy sadzić selery i szpinak wśród zagoników ogórków lub przygotować wyciągi.
Literatura:
Zhao Q, Zhu JJ, Qin Y, Pan P, Tu H, Du W, Zhou W, Baxendale FP: Reducing whiteflies on cucumbers using a swath with less preferred vegetables (2014) Entomologia.
Komentarze
Prześlij komentarz