Lubczyk ma wiele prozdrowotnych właściwości, w tym nader istotną zdolność do wymiatania wolnych rodników oraz działanie przeciwzapalne. Przede wszystkim jest to zasługa związków fenolowych i okazuje się, iż można podwyższyć ich zawartość dzięki zastosowaniu m.in. ekstraktu z drożdży. Zespół polskich naukowców dokładnie przetestował sposób uprawy lubczyku oraz ilości wytwarzanych fenoli i z części doświadczenia mogą skorzystać działkowcy. W eksperymencie użyto 0,1 proc. ekstraktu z drożdży, którym pryskano 20 dniowe roślinki przeznaczając na każdą 1,5 ml roztworu. Zabieg sprawił, iż w lubczyku wzrosła ilość cennych substancji, w tym ligustilidu, który działa przeciwzapalnie, bakterio-, grzybobójczo, przeciwwirusowo, wpływa korzystnie na serce i układ nerwowy.
Literatura:
Złotek U, Szymanowska U, Pecio Ł, Kozachok S, Anna Jakubczyk A: Antioxidative and Potentially Anti-inflammatory Activity of Phenolics from Lovage Leaves Levisticum officinale Koch Elicited with Jasmonic Acid and Yeast Extract (2019) Molecules.
Literatura:
Złotek U, Szymanowska U, Pecio Ł, Kozachok S, Anna Jakubczyk A: Antioxidative and Potentially Anti-inflammatory Activity of Phenolics from Lovage Leaves Levisticum officinale Koch Elicited with Jasmonic Acid and Yeast Extract (2019) Molecules.
Komentarze
Prześlij komentarz