Marchew fioletowa: turecki fermentowany napój

Shalgam to turecki napój fermentowany. Jest mętny, kwaśny i uwielbiany, sprzedawany w sklepach, na ulicznych straganach i również możemy przygotować go w domu, choć trudno o oryginalne składniki. Jego podstawą jest marchew czarna i rzepa, pokrojone na 2-3 cm kawałki po 20 proc., następnie dodajemy 3 proc. mąki bulgur (możemy zmielić drobny kuskus), 1 proc. soli i 0,2 proc. drożdży i uzupełniamy wodą do 100 proc. Fermentacja trwa 10-12 dni w zależności od temperatury. Drugi sposób jest bardziej czasochłonny i rozpoczyna go produkcja zakwasu: z mąki, soli i wody zagniata się ciasto, które powinno fermentować do 5 dni. Następnie rozcieńcza się je wodą i dodaje pozostałe składniki poza drożdżami. W niektórych regionach dodawany jest również pokrojony burak czerwony dla piękniejszego koloru. Według tego przepisu główna fermentacja trwa około tygodnia. Jego trwałość w lodówce w zamkniętej butelce wynosi ok. miesiąca. Dlaczego warto pić ten sok? Turecki narodowy napój budzi duże zainteresowanie naukowców, więc często gości w laboratoriach. Okazuje się, że pływa w nim sporo witamin z grupy B, beta-karoten, wapń, potas, żelazo i mnóstwo przeróżnych związków aktywnych. W medycynie ludowej sok jest m.in. przeciwzapalnym lekiem, stosowany do oczyszczania organizmu i rozpuszczania kamieni nerkowych. Natomiast naukowcy wypróbowują dalsze jego prozdrowotne właściwości np. w jednym z doświadczeń na szczurach z cukrzycą udowodnili, że pity codziennie przez 2 tygodnie poprawia funkcje poznawcze i hamuje odkładanie amyloidu w hipokampie, a to jest cenne przy ryzyku zachorowania na Alzheimera.

Literatura:

Park, Sunmin Do-Youn Jeong Min Joo Kim Seong-Yeop Jeong et al: Black carrots fermented with Lactobacillus plantarum or Aspergillus oryzae prevent cognitive dysfunction by improving hippocampal insulin signalling in amyloid-β infused rats (2016) J of Functional Foods

Komentarze