Pachnotka jest niezwykłą rośliną, którą z czystym sumieniem mogę polecić do ogrodów warzywnych, ozdobnych i balkonowych. Jest piękna, jest lekiem, jest warzywem. Jej ciemnofioletowe, niemal czarne liście, wspaniale komponują się z innymi kwiatami i urozmaicają plamy zieleni - to dla estetów. Od tysiącleci jest przyprawą np. do sushi, popularnym warzywem sałatkowym, dodatkiem koloryzującym do żywności - z pewnością zainteresuje smakoszy poszukujących nowych, oryginalnych doznań. W tradycyjnej medycynie ludowej jest szeroko stosowana m.in. w przeziębieniach, grypie, alergii, depresji, niestrawności. Co ciekawe, dopiero od niedawna pachnotką zainteresowali się naukowcy i zaczęli analizować jej skład chemiczny pod kątem innych właściwości np. przeciwnowotworowych. Co ważne z tego dobrodziejstwa rośliny można korzystać również poza sezonem wegetacyjnym, bowiem japońscy naukowcy z University Chiba potwierdzili, że suszona zawiera więcej przeciwnowotworowych substancji niż w stanie świeżym i to niezależnie od odmiany, sposobu uprawy. Np. w suszonych liściach, łodygach apigeniny było 28 razy więcej niż w świeżych, luteoliny nastąpił 86- krotny wzrost podczas suszenia. Do nielicznych związków aktywnych, których ubyło był np. kwas rozmarynowy. Po tym eksperymencie uczeni orzekli, iż perilla jest dobrym przeciwnowotworowym nutraceutykiem.
Literatura:
Kagawa N, Iguchi H, Henzan M, Hanaoka M: Drying the leaves of Perilla frutescens increases their content of anticancer nutraceuticals (2019) Food Sci Nutr.
inne nazwy: bazylia chińska, mięta chińska, mięta purpurowa, pąkla, perilla, perilla koreańska.
Literatura:
Kagawa N, Iguchi H, Henzan M, Hanaoka M: Drying the leaves of Perilla frutescens increases their content of anticancer nutraceuticals (2019) Food Sci Nutr.
inne nazwy: bazylia chińska, mięta chińska, mięta purpurowa, pąkla, perilla, perilla koreańska.
Komentarze
Prześlij komentarz