Papryka: najzdrowszy sposób jej przygotowania

Słodka surowa papryka smakuje cudownie, ale przyznajmy również, że wspaniałe jest leczo, faszerowana, smażona... Można przygotowywać ją mnóstwem sposobów. Która obróbka kulinarna jest najzdrowsza? Problem rozwikłali koreańscy naukowcy i aż żal, iż do eksperymentu zaprosili tylko czerwone owoce, bo przecież kupujemy i uprawiamy w swoich ogrodach żółte, pomarańczowe, fioletowe, czekoladowe i każda z nich ma nieco odmienny skład chemiczny. W naukowym laboratorium gotowano ją przez różny czas - 5, 10 i 15 minut, gotowano na parze, smażono i duszono, a później oznaczano moc przeciwutleniającą i porównywano otrzymane wyniki. Jak można było oczekiwać najzdrowsze jest gotowanie na parze, ale - i to jest bardzo dobra wiadomość - podczas smażenia i duszenia niewiele traciła ze swoich prozdrowotnych mocy. Papryka zwykle kojarzy się nam z bogactwem witaminy C i okazuje się, że każda obróbka kulinarna prowadzi do jej strat np. w czasie 15 minutowego gotowania jest to aż 66,5 proc., pieczenia tylko 25 proc.

Literatura:

Hwang WG, Shin YJ, Lee S, Lee J, Yoo SM: Influence of various cooking methods on the antioxidant properties of red pepper (Capsicum annuum L.) (2012) Nutr Food Sci.

Komentarze