Pokrzywa należy do bardziej cenionych ziół w Polsce. Jednak warto wiedzieć, że ma ona i minusy, np. zespół irańskich naukowców dowiódł, iż nasila skurcze mięśni gładkich tchawicy w sposób zależny od stężenia ekstraktu. W doświadczeniu na zwierzętach użyto nalewki: świeżo zerwane pokrzywy, macerowano w 50 proc. etanolu przez 72 godziny w temperaturze 40 st. C, następnie odparowano alkohol i sporządzono standaryzowane roztwory. Im były mocniejsze tym silniej zaciskały się mięśnie gładkie tchawicy np. 1mg o 11 proc., a 5 mg o 18 proc. Owe związki aktywne znajdują się w roztworach wodnych, czyli herbatkach, sokach, smażonych liściach pokrzywy. Po tym eksperymencie uczeni stwierdzili, iż pacjenci z astmą i obturacyjnymi chorobami płuc powinni unikać spożywania pokrzywy.
Literatura:
Arefani S, Mehran SMM, Moladoust H, Norasfard MR, Ghorbani A, Abedinzade M: Effects of standardized extracts of Lamium album and Urtica dioica on rat tracheal smooth muscle contraction (2018) J Pharmacopuncture.
Literatura:
Arefani S, Mehran SMM, Moladoust H, Norasfard MR, Ghorbani A, Abedinzade M: Effects of standardized extracts of Lamium album and Urtica dioica on rat tracheal smooth muscle contraction (2018) J Pharmacopuncture.
Komentarze
Prześlij komentarz