Pomidory: więdnięcie pomidorów

Więdnięcie pomidorów może być spowodowane patologicznymi bakteriami rozwijającymi się w glebie. Gdy już raz zdarzyło się nam to, wówczas należy wymienić lub odkazić glebę oraz wszystkie narzędzia, podpory, tyczki, sznurki natomiast same rośliny można chronić różnymi ekstraktami, np. egipscy naukowcy testowali m.in. czosnek. Sporządzili z niego różne ekstrakty traktując je zimną i gorącą wodą i - co zaskakujące - wykorzystali nie cebulki, lecz świeże liście: 100 g zmiksowano ze 100 ml wody chłodnej wody, przefiltrowano. Drugi sposób jest bardziej praco- i czasochłonny, ponieważ liście ususzono, 100 g zmielonych liści zalano 100 ml wody i podgrzewano przez 10 min. Okazało się, że bardziej skuteczne są świeże liście. Czosnek nie wyeliminował choroby, ale znacznie ją ograniczył.

Literatura:

Abo-elyousr KAM, Asran MR: Antimicrobial effect of some plant extracts against bacterial wilt of tomato (2009) Archives of Phytopathology and Plant Protection.

Komentarze