Sałata: dorównuje aspirynie

Przy zagrożeniu m.in. zawałami serca, udarami mózgu pacjenci często przyjmują leki przeciwzakrzepowe, tymczasem okazuje się, że takie właściwości mają również popularne w naszej kuchni warzywa np. sałata. Pakistańscy naukowcy sprawdzili zdolność hamowania krzepnięcia krwi przez ekstrakty z suszonych liści sałaty i jej nasion. Liście suszono przez 5 tygodni w cieniu na powietrzu, następnie przygotowano ekstrakty: jeden ze względu na niedostępność składników niemożliwy do sporządzenia w domu i drugi - zwyczajny: 100 g suszonych, zmielonych liści na 250 ml wody, które macerowano przez 7 dni. Sałatowe resztki odcedzono, rozpuszczalniki odparowano i dawkowano zwierzętom w ściśle określonych dawkach. Przeciwzakrzepową skuteczność sałaty porównywano m.in. do aspiryny. W jej przypadku czas krzepnięcia krwi wynosił 122 s, natomiast sałaty - 110 s. Sałata uzyskała na tyle dobry wynik, iż uczeni wyrazili pogląd, iż w może zastępować leki syntetyczne, a nawet być użyteczna w leczeniu hemofilii potrzebne są tylko ustalenia odpowiednich dawek. To doświadczenie - oprócz nadziei dla chorych - ważne jest dla każdej osoby mającej problemy z krzepliwością krwi, aby wiedzieć jaka moc w niej tkwi i czy jej unikać w diecie lub wprost przeciwnie.

Literatura:

Ismail H, Mirza B: Assessment of analgesic, anti-inflammatory, antidepressant and anticoagulant plant tissue and suspension of Lactuca sativa (CV. Grand Rapids) cells in rats (2015) Complementary medicine and therapies.

Komentarze