Twierdzenie, że truskawki wraz z jagodami zmniejszają ryzyko choroby sercowo-wieńcowej poparte jest analizą diety blisko 100 tys. kobiet w wieku 25-42 lata. Badanie trwało 18 lat. Naukowcy wiążą mniejsze aż o 1/3 występowanie udarów u pań konsumujących te owoce z antocyjanami, roślinnymi barwnikami. Aby one zadziałały prozdrowotnie konieczne jest spożywanie więcej niż 3 porcji tygodniowo w każdej postaci, w tym dżemów, kompotów. Korzystne jest również wsparcie diety higienicznym trybem życia m.in. nie paleniem, uprawianiem sportu. Z warzyw taką profilaktyczną rolę odgrywa cebula zjadana więcej niż 5 razy tygodniowo.
Antocyjany działają m.in. przeciwzapalnie, hamują rozwój miażdżycy, poprawiają ukrwienie serca, minimalizują nadciśnienie. Oprócz truskawek i jagód w dużych ilościach występują w czarnych porzeczkach, jeżynach. Ponadto warto włączać do diety czerwone, niebieskie, fioletowe warzywa np. marchewki, ziemniaki, sałaty, bazylie.
Literatura:
Cassidy A, Mukamal KJ, Liu L, Franz M, Heather Eliassen H, Rimm EB: A high anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women (2013) Circulation.
Antocyjany działają m.in. przeciwzapalnie, hamują rozwój miażdżycy, poprawiają ukrwienie serca, minimalizują nadciśnienie. Oprócz truskawek i jagód w dużych ilościach występują w czarnych porzeczkach, jeżynach. Ponadto warto włączać do diety czerwone, niebieskie, fioletowe warzywa np. marchewki, ziemniaki, sałaty, bazylie.
Literatura:
Cassidy A, Mukamal KJ, Liu L, Franz M, Heather Eliassen H, Rimm EB: A high anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women (2013) Circulation.
Komentarze
Prześlij komentarz