Szefowie kuchni w Egipcie, gdzie gotowany bób jest wyjątkowo popularną potrawą stosują właściwie 2 sposoby na skrócenie czasu gotowania suchych nasion: moczenie z dodatkiem proszku do pieczenia lub kwasku cytrynowego. Tę pierwszą metodę przeanalizowali naukowcy. W doświadczeniu użyto m.in. 1 proc. roztworu proszku do pieczenia i moczono w nim nasiona przez 12 godzin. Efekt? Bób nie namaczany gotował się 260 minut, namaczany tylko 40. Użycie proszku do pieczenia znacznie skróciło przygotowanie posiłku. W czasie gotowania bób przygotowywany obiema metodami nieco stracił na wartości prozdrowotnej, gdyż ubyło związków fenolowych, ale - uwaga - zmniejszyła się również jego kaloryczność z powodu utraty części węglowodanów. Smak? Proszek do pieczenia poprawił walory smakowe bobu.
Literatura:
Abdel-Aleem WM, Abdel-Hameed SM, Latif SS: The effect of soaking and cooking on the nutritional and quality properties of Faba beans (2019) J Food and Dairy Sciences.
Literatura:
Abdel-Aleem WM, Abdel-Hameed SM, Latif SS: The effect of soaking and cooking on the nutritional and quality properties of Faba beans (2019) J Food and Dairy Sciences.
Komentarze
Prześlij komentarz