Bratki: warzywem

Bratki na talerzu, kanapce wyglądają ślicznie, tylko czy są zdrowe? Portugalscy naukowcy twierdzą, że zawierają wiele cennych związków aktywnych, a dodane do innej żywności znakomicie poprawiają jej walory odżywcze. Po wykonanych analizach składu chemicznego okazuje się, że bratek bratkowi nie równy, a wszystko zależy od koloru. W laboratorium wzięto pod lupę najpiękniejsze barwy: elegancki biały, radosny żółty i ognisty czerwony. Każdy miał inne zalety np. w dwóch pierwszych stwierdzono największą ilość białek, a w czerwonych węglowodanów. Ponadto sporo w nich było prozdrowotnych kwasów tłuszczowych oraz barwników, w tym karotenoidów. Akademicy zbadali ich zdolność wymiatania wolnych rodników i tutaj dobrą niespodziankę sprawiły białe kwiatki, gdyż choć zawierały skąpe ilości barwników, to jednak innymi związkami aktywnymi nadrabiały ich deficyt. Słowem - po zakończonych pracach naukowcy stwierdzili, że bratki świetnie nadają się do jedzenia.

Literatura:

Fernandes L, Ramalhosa E, Baptista P, Pereira JA, Saraiva JA, Casal SIP: Nutritional and Nutraceutical Composition of Pansies (Viola × Wittrockiana) During Flowering (2019) J Food Sci.

Komentarze