Portulaka jest jednym z cenniejszych warzyw pod względem odżywczym, a okazuje się, że może być jeszcze zdrowsza po ukiszeniu. Włoscy naukowcy z Uniwersytet Bari Aldo Moro proponują nowatorski napój - fermentowany sok, który nie dość, że jest smaczny to jeszcze zapobiega zapaleniu jelit oraz posiada zdolność naprawy ich nabłonka. W procesie fermentacji udało się zachować zawartość witamin A, C i E jak w świeżym warzywie oraz podwyższyć ilość wit. B2 wraz z fenolami. Proces przeprowadzono w warunkach kontrolowanych z różnymi szczepami bakterii w temperaturze 30 st. C przez 36 godzin.
Prozdrowotne działanie soku było wielokierunkowe m.in. sprawnie wymiatało wolne rodniki, zwiększało integralność bariery jelitowej. W domu w fermentacji spontanicznej raczej nie wyciśniemy możliwości osiągniętych w naukowym laboratorium, jednakże warto skorzystać z podpowiedzi uczonych i dodawać portulakę do swoich kiszonek. Warto również podkreślić, iż w trakcie fermentacji ubywa ok. 30 proc. szczawianów, które mogą zniechęcać do częstszej konsumpcji tego warzywa.
Literatura:
Di Cagno R, Filannino P, Vincentini O, Cantatore V, Cavoski I, Gobbetti M: Fermented Portulaca oleracea L. Juice: A Novel Functional Beverage with Potential Ameliorating Effects on the Intestinal Inflammation and Epithelial Injury (2019) Nutrients.
Prozdrowotne działanie soku było wielokierunkowe m.in. sprawnie wymiatało wolne rodniki, zwiększało integralność bariery jelitowej. W domu w fermentacji spontanicznej raczej nie wyciśniemy możliwości osiągniętych w naukowym laboratorium, jednakże warto skorzystać z podpowiedzi uczonych i dodawać portulakę do swoich kiszonek. Warto również podkreślić, iż w trakcie fermentacji ubywa ok. 30 proc. szczawianów, które mogą zniechęcać do częstszej konsumpcji tego warzywa.
Literatura:
Di Cagno R, Filannino P, Vincentini O, Cantatore V, Cavoski I, Gobbetti M: Fermented Portulaca oleracea L. Juice: A Novel Functional Beverage with Potential Ameliorating Effects on the Intestinal Inflammation and Epithelial Injury (2019) Nutrients.
Komentarze
Prześlij komentarz