Szpinak nowozelandzki: daje więcej hormonu szczęścia

Panie po menopauzie często jedzące szpinak nowozelandzki powinny mieć lepszy nastrój, ponieważ warzywo zdaniem koreańskich uczonych m.in. podwyższa poziom serotoniny, hormonu szczęścia. Badanie wykonano na szczurzycach z wyciętymi jajnikami, co odpowiada naszej menopauzie. W eksperymencie akademicy analizowali biochemię związaną z zachowaniami podobnymi do ludzkiej depresji m.in. syntezę serotoniny, ekspresję genów i poziomów niektórych enzymów. W doświadczeniu podawano zwierzętom różne dawki wysuszonej nalewki etanolowej i efekty były widoczne, choć nie eliminowały całkowicie objawów depresji. Prace zakończono wnioskiem, iż szpinak nowozelandzki może pomagać w czasie przed i po menopauzalnych depresjach dzięki wzmożeniu syntezy serotoniny, a nawet wyrażono nadzieję, iż wyizolowane substancje aktywne mogą być silnym środkiem terapeutycznym.

Literatura:

Yang H, Kim HJ, Hong EJ, Pyun BJ, Ko BS, Lee HW: Antidepressant Effect of Tetragonia tetragonoides (Pall.) Kuntze Extract on Serotonin Turnover (2019) Evid Based Complement Alternat Med.

Komentarze