Ogórki z tradycyjnymi naszymi przyprawami (koprem, czosnkiem i chrzanem) już przygotowałam i wtedy miałam szczęście trafić na wpis Ziny Olenuk z marynowanymi ogórkami z czerwonymi porzeczkami. Poprosiłam o przepis i dostałam. Trochę zmieniłam go pod gusty kulinarne swojej rodziny.
Składniki:
na litrowy słoik - małe ogórki, pół szklanki czerwonych porzeczek, baldach kopru, mały liść chrzanu, 2 goździki, 2 ziela angielskie, 3 nasionka kolendry, cienki plasterek imbiru.
Te składniki układam w słoiku i za radą Ziny zalewam wrzątkiem,odstawiam do ostygnięcia, po czym wodę wylewam i ponownie zalewam tym razem wrzącą zalewą przygotowaną: 1 l wody dodaję dodałam 1 płaską łyżkę soli, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu, kilka ziarenek gorczycy i pół listka laurowego (liść wyławiam). Słoik zakręcam.
Składniki:
na litrowy słoik - małe ogórki, pół szklanki czerwonych porzeczek, baldach kopru, mały liść chrzanu, 2 goździki, 2 ziela angielskie, 3 nasionka kolendry, cienki plasterek imbiru.
Te składniki układam w słoiku i za radą Ziny zalewam wrzątkiem,odstawiam do ostygnięcia, po czym wodę wylewam i ponownie zalewam tym razem wrzącą zalewą przygotowaną: 1 l wody dodaję dodałam 1 płaską łyżkę soli, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu, kilka ziarenek gorczycy i pół listka laurowego (liść wyławiam). Słoik zakręcam.
To co mnie zaskoczyło, to oczywiście porzeczki, liść chrzanu zamiast korzenia oraz nietypowy sposób blanszowania.
Oryginalny przepis Ziny jest w komentarzu jej wpisu. Dziękuję Zino!!!
Oryginalny przepis Ziny jest w komentarzu jej wpisu. Dziękuję Zino!!!
Interesujące. Wypróbuję.l
OdpowiedzUsuń