Papryka: ochrona przed mszycami

Marzeniem każdego działkowicza jest kłaść na talerzu maksymalnie zdrowe warzywa bez chemii. Tym staraniom wychodzą naprzeciw naukowcy nieustannie poszukujący nowych, ekologicznych metod uprawy np. roślin towarzyszących, które m.in. poprzez wydzielanie związków lotnych chronią warzywa. W jednym z takich doświadczeń próbowano zabezpieczyć przed mszycami paprykę hodowaną w szklarni. Wybór badaczy padł na rozmaryn, lawendę i bazylię. Czy był słuszny? Okazuje się, że oprócz gatunku zioła ważne jest również rozmieszczenie go między grządkami. Spośród tych 3 aromatycznych ziół najskuteczniejszy był rozmaryn pod warunkiem, że rósł w odległości 0,5 m od papryki, przy oddaleniu 1,5 m jego moc znacząco słabła, a przy 2,5 m już prawie nie działał. Rozmaryn nie likwidował całkowicie nalotu mszyc, ale znacznie ograniczył ich osiedlanie się na papryce.

Literatura:

Issa RB, Gautier H, Gomez L: Influence of neighbouring companion plants on the performance of aphid populations on sweet pepper plants under greenhouse conditions: Effectiveness of companion plant under greenhouse (2016) Agricultural and Forest Entomology.

Komentarze