Pomidory: pasta chroni skórę przed oparzeniami

Czy pomidory chronią skórę przed oparzeniami słonecznymi, a precyzyjniej przed uszkodzeniami promieniami UV? Jest trochę galimatiasu z jednoznaczną odpowiedzią, bowiem przeprowadzono kilka doświadczeń, w których uzyskano odpowiedź twierdzącą. W jednym z nich np. 20 ochotniczek codziennie przez 12 tygodni konsumowało 55 g pomidorowej pasty z oliwą i stwierdzono, iż związki aktywne łagodząc skutki stresu oksydacyjnego częściowo zapobiegały powstawaniu oparzeń słonecznych. Jednak część naukowego świata podeszła sceptycznie do tej dobrej wiadomości i postanowiła ją zweryfikować w projekcie badawczym, w którym uczestniczyło także 20 osób. Połowa z nich dostawała kapsułki z likopenem, a pozostałe pastę pomidorową. Wnikliwie analizowano różne parametry biochemiczne, wizualne i nie wykazano ogólnoustrojowej ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym. Ale to jeszcze nie koniec, bowiem w ubiegłym roku opublikowano pracę, dzięki której powróciła pewność, iż zrównoważone składniki aktywne pomidorów m.in. likopen, fitoen, fitofluen w poważnym stopniu chroniły skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym i powstawaniem rumienia.

Literatura:

Groten K, Marini A, Grether-Beck S, Jaenicke T, Ibbotson SH, Moseley H, Ferguson J, Krutmann J: Tomato Phytonutrients Balance UV Response: Results From a Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Study (2019) Randomized Controlled Trial.

Komentarze