Cebula wielopiętrowa: bardzo oryginalna odmiana

pierwsze piętro i niżej trzecie 
Jeśli komuś znudziła się uprawa w ogródku cebuli zwyczajnej może pokusić się o przygodę z cebulą wielopiętrową, nazywaną również - nie wiadomo z jakiego powodu - cebulą egipską. Dlaczego warto zwrócić na nią uwagę? Jest mrozoodporna, jej szczypior wiosną pojawia się najwcześniej. Cebulki powietrzne - piękne, kształtne o średnicy 1-2 cm - doskonale nadają się do eleganckich dań i marynowania.

Cebula wielopiętrowa na początku wiosny wygląda zupełnie zwyczajnie z pękiem ciemnozielonego szczypioru, dopiero pod koniec kwietnia pojawiają się oryginalne, jak na to warzywo, pędy kwiatostanowe. Na ich pierwszym piętrze wyrastają cebulki powietrzne, później dwa następne gniazdka. W tych ostatnich wśród cebulek powietrznych znajdziemy także delikatne zielone kwiatki. Pędy kwiatostanowe są wysokie - dochodzą do 1 m - i wymagają podparcia.

Cebula wielopiętrowa ma identyczne wymagania glebowe i klimatyczne jak cebula zwyczajna. Rozmnażam ją przez podział starszych kęp i z cebulek powietrznych, a robię to wiosną lub jesienią. Na słoiczek marynowanych cebulek potrzeba conajmniej 10 roślin i to jest jej wada, a zaletą, że przez cały sezon mogę zrywać smakowity szczypior.

Komentarze

  1. Czy masz jeszcze tą cebulę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - mam. Do opisu mogę jeszcze dodać, że lepiej jest sadzić ją jesienią niż nawet wczesną wiosną, ponieważ z jednej jesiennej cebulki wiosną mamy już kępkę z 2-4 roślin i znacznie obfitsze są plony cebulek powietrznych. W tym roku wysokie temperatury sprawiły, że moja cebula miała tylko 2 piętra - w chłodniejsze lato najczęściej ma 3.

      Usuń
    2. Witam, mam w ogrodzie portulakę - warzywo. Chętnie się zamienią na jedną cebulkę...

      Usuń
    3. Co roku mam sporo portulaki i teraz już prawie wyłącznie z samosiewów, więc chętnie wymienię się na inne warzywo, a cebulki mogę podarować (musimy się porozumieć, a więc zapraszam na mojego facebooka - na mój profil, ponieważ na stronę nie wchodziłam już "milion lat")

      Usuń
  2. Link do mojego profilu https://www.facebook.com/moje.warzywa.9

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz