Zdaniem polskich naukowców płatki maku polnego mogą być cennym dodatkiem do diety obfitującym w substancje wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zanim doszli do takiego wniosku przeprowadzono analizy chemiczne wodnych naparów. Suszone zioło zalewano wodą o czterech różnych temperaturach i sprawdzono, jak wpływa ona ma uwalnianie minerałów, witaminy C oraz polifenoli. Dla nas - potencjalnych konsumentów - ważne jest, iż w płatkach odkryto znaczne ilości potasu, cynku, miedzi, żelaza, wapnia, ale były również obecne m.in. molibden, magnez, fosfor, sód, mangan. Napary miały wysoką moc przeciwutleniającą - najwyższą przy zalaniu wodą o temp. 80 st. C.
Zanim zdecydujemy się na zaproszenie maku do kuchni trzeba wiedzieć, że u niektórych wrażliwych osób lub przy spożyciu w nadmiarze wywołać niepożądane np. nudności, dezorientację, drgawki.
Literatura:
Janda K, Jakubczyk K, Kupnicka P, Bosiacki M, Gutowska I: Mineral Composition and Antioxidant Potential in the Common Poppy (Papaver rhoeas L.) Petal Infusions (2020) Biol Trace Elem Res.
Zanim zdecydujemy się na zaproszenie maku do kuchni trzeba wiedzieć, że u niektórych wrażliwych osób lub przy spożyciu w nadmiarze wywołać niepożądane np. nudności, dezorientację, drgawki.
Literatura:
Janda K, Jakubczyk K, Kupnicka P, Bosiacki M, Gutowska I: Mineral Composition and Antioxidant Potential in the Common Poppy (Papaver rhoeas L.) Petal Infusions (2020) Biol Trace Elem Res.
Komentarze
Prześlij komentarz