Słonecznik: najsmaczniejsze prażenie nasion

Trudno w uwierzyć w nasionach słonecznika zidentyfikowano aż 114 związków lotnych i wszystkie mają wpływ na naszą ocenę ich smakowitości. Jak zachować to całe bogactwo w prażonych nasionach przygotowywanych m.in. jako zapasy na zimę? Zbadali to naukowcy z Tajlandii, którzy prażyli słonecznikowe nasiona w różnych temperaturach i przez różny czas. Dla każdego wykonywali analizy chemiczne przekąsek - to był naprawdę ogrom pracy laboratoryjnej. Z porównań wyszło, że najpiękniej pachną nasiona prażone w temp. 125 st. C przez 45 minut. Jest zasługa głównie koszmarnie nazywających się substancji: 5-dimetylopirazyny, 2-etylo-3-metylopirazyny oraz 2-etylo-3,5-dimetylopirazyny, które decydują o orzechowym posmaku.

Literatura:

Guo S,Jom KN, Ge Y: Effect of roasting state on the flavor profile of sunflower seeds: an aromatomic approach (2019) Scientific Raports.

Komentarze