Dąb: napój chroni serce

Serce mocne jak dąb? Tak mówią meksykańscy naukowcy, którzy analizowali właściwości prozdrowotne herbatek z liści dębów. W ich składzie chemicznym stwierdzili obfitość np. polifenoli, a one chronią m.in. układ krążenia, obniżają poziom glukozy, silnie wymiatają wolne rodniki. Te wyniki powinny nas ucieszyć, gdyby nie fakt, iż uczeni zajęli się najczęściej występującymi gatunkami dębów w Amerykach Północnej i Południowej m.in. dębami białym i czerwonym. U nas wysadzane są one w parkach. 

Herbatki z liści dębów przyrządzane są przez zalanie gorącą wodą (80 st. C) i zaparzane przez 10 minut. Jak smakują? To także sprawdzono i - niestety - były gorzej akceptowane przez konsumentów niż herbaty zielone, do których porównywano ich smak. Były cierpkie, gorzkie i to sprawiło nieco zawodu akademikom, gdyż miały być potencjalnymi napojami nutraceutycznymi. 

Literatura: 

Rivas-Arreola MJ, Rocha-Guzmán NE, Gallegos-Infante JA, González-Laredo RF, Rosales-Castro M, Bacon JR, Cao R, Proulx A, Intriago-Ortega P: Antioxidant activity of oak (Quercus) leaves infusions against free radicals and their cardioprotective potential (2010) Pak J Biol Sci.

Komentarze