Orzechy laskowe: mogą być w diecie odchudzającej?

Według światowej Organizacji Zdrowia orzechy muszą być obecne w diecie, ponieważ chronią m.in. serce, jest to również opinia American Heart Association. To prawda, że obfitują w tłuszcze, jednak ów tłuszcz jest dla nas dobrodziejstwem, gdyż są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz nich orzechy laskowe bogate są w witaminy, minerały i antyoksydanty. Cały ten smakowity, chemiczny kompleks sprawia, że są doskonałym środkiem przeciwzapalnym, a stan zapalny ściśle związany jest z otyłością oraz wieloma innymi chorobami przewlekłymi. Wykonano kilka badań, w których sprawdzano, czy orzechy laskowe wpływają na masę naszego ciała. W jednym z eksperymentów 24 zdrowe osoby spożywały codziennie przez 6 tygodni 40 g orzechów laskowych, zapewniało to im ok. 262 kcal. Czy przytyły? Po wnikliwych badaniach, pomiarach ciała okazało się, że nie! Naukowcy zapewniają, że konsumpcja takiej ilości orzechów nie prowadzi do przyrostu masy ciała. Dlaczego? Tu wysnuli hipotezę, iż jest to spowodowane zdolnościami antyoksydacyjnymi orzechów poprzez regulację w górę genów biorących udział w reakcjach utleniania i stanach zapalnych.

Literatura:

Di Renzo L, Cioccoloni G, Bernardini S, Abenavoli L, Aiello V, Marchetti M, Cammarano A, Alipourfard I, Ceravolo I, Gratteri S: A Hazelnut-Enriched Diet Modulates Oxidative Stress and Inflammation Gene Expression without Weight Gain (2019) Oxid Med Cell Longev.

Komentarze