Rzodkiewki: Koreańczycy uwielbiają liście

Co robią Koreańczycy, kiedy aktualnie mają nadmiar swojego przysmaku - u nas mocno niedocenianego - liści rzodkiewki? Suszą je. Robią to na słońcu, wykorzystują gorące lub zimne powietrze. Naukowcy eksperymentalnie sprawdzili, który w tych sposobów jest optymalny dla zachowania witaminy C. 

Na ususzenie liści na słońcu potrzebowali 96 godzin. Jednak to nie był rekord, gdyż pozbywanie się wody zimnym powietrzem trwało aż 102 godziny. Najkrócej proces przeprowadzono przy użyciu gorącego nawiewu. Jak to się przekładało na zawartość wit. C? Najwięcej - 0,14 mg na gram suszu pozostało w liściach suszonych na zimno, nieco mniej przy gorącym - 0,12 mg i na słońcu blisko 0,1 mg. W związku z tymi wynikami uczeni rekomendują suszenie liści rzodkiewki zimnym powietrzem. 

Literatura: 

Lee WY, Cha WS, Och SL, Cho YJ: Quality Characteristics of Dried Radish (Raphanus sativus) by Drying Methods (2006) Korean Journal of Food Preservation.

Komentarze