Kukurydza fioletowa: zapobiega zaćmie

Zaćma i w konsekwencji upośledzenie widzenia często towarzyszy cukrzycy. Czy jest sposób, aby ta choroba nie prowadziła do zmętnienia soczewki? Tajlandzcy naukowcy twierdzą, iż potencjalnie korzystnym pokarmem jest kukurydza fioletowa. Tę obserwację poprzedzili eksperymentem ze szczurzymi soczewkami, które moczono w specjalnym roztworze z kukurydzy fioletowej. Ów preparat przygotowano z suchych nasion, które poddano 3 dniowej ekstrakcji 50 proc. etanolem, a później zagęszczono przez odparowanie. Używano różnych stężeń i okazało się, że kukurydza działa w sposób uzależniony od wielkości dawki. Przy niższych stężeniach ogranicza stres oksydacyjny w soczewkach, natomiast przy wyższych hamuje działanie reduktazy aldozowej.

Czy zachęcam do samoleczenia się kukurydzą fioletową? Absolutnie nie, natomiast zachęcam do uprawiania i jak najczęstszego jedzenia jej, ponieważ - co również naukowo udowodniono - jej ciemne barwniki chronią przed wieloma innymi chorobami.

Literatura:

Thiraphatthanavong P, Wattanathorn J, Muchimapura S, Thukham-Mee W, Wannanon P, Tong-un T, Suriharn B, Lertrat K: Preventive Effect of Zea mays L. (Purple Waxy Corn) on Experimental Diabetic Cataract (2014) Biomed Res Int.

Komentarze

  1. Szukałam bloga o warzywach a trafiłam tutaj. Niezwykle interesujący blog. Będę tutaj stałym gościem. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiedziałam, że jest fioletowa kukurydza :-) W przyszłym roku na pewno zagości w moim ogrodzie. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz