Miechunka pomidorowa - uwielbiana m.in. w sosach salsa verde, bo na surowo, niestety, nie zachwyca - ma wiele prozdrowotnych zalet głównie przeciwzapalnych. Z badań naukowych wynika również, iż nie warto szorować jej owoców, aby nie usunąć lepkiego nalotu. Dlaczego? Przebadano ową warstwę dokładnie i okazało się, że w odpowiednich stężeniach jej ekstrakty miały moc podobną do przeciwzapalnych leków: aspiryny, ibuprofenu i naproksenu. Po prostu owoce trzeba spłukiwać.
Ale to nie wszystko, co może nam dać uprawa, ponieważ naukowcy amerykańscy stwierdzili, iż jej owoce mogą mieć właściwości chemoprewencyjne, a do takiego wniosku doszli po eksperymentach z komórkami raka okrężnicy.
Literatura:
Zhang CR, Khan W, Bakht J, Nair MG: New antiinflammatory sucrose esters in the natural sticky coating of tomatillo (Physalis philadelphica), an important culinary fruit (2016) Food Chem.
Ale to nie wszystko, co może nam dać uprawa, ponieważ naukowcy amerykańscy stwierdzili, iż jej owoce mogą mieć właściwości chemoprewencyjne, a do takiego wniosku doszli po eksperymentach z komórkami raka okrężnicy.
Literatura:
Zhang CR, Khan W, Bakht J, Nair MG: New antiinflammatory sucrose esters in the natural sticky coating of tomatillo (Physalis philadelphica), an important culinary fruit (2016) Food Chem.
Komentarze
Prześlij komentarz