Miechunka pomidorowa: dorównuje aspirynie

Miechunka pomidorowa - uwielbiana m.in. w sosach salsa verde, bo na surowo, niestety, nie zachwyca - ma wiele prozdrowotnych zalet głównie przeciwzapalnych. Z badań naukowych wynika również, iż nie warto szorować jej owoców, aby nie usunąć lepkiego nalotu. Dlaczego? Przebadano ową warstwę dokładnie i okazało się, że w odpowiednich stężeniach jej ekstrakty miały moc podobną do przeciwzapalnych leków: aspiryny, ibuprofenu i naproksenu. Po prostu owoce trzeba spłukiwać.

Ale to nie wszystko, co może nam dać uprawa, ponieważ naukowcy amerykańscy stwierdzili, iż jej owoce mogą mieć właściwości chemoprewencyjne, a do takiego wniosku doszli po eksperymentach z komórkami raka okrężnicy.

Literatura:

Zhang CR, Khan W, Bakht J, Nair MG: New antiinflammatory sucrose esters in the natural sticky coating of tomatillo (Physalis philadelphica), an important culinary fruit (2016) Food Chem.

Komentarze