Bataty to nie tylko smakowite bulwy, lecz i jadalne liście, które można smażyć, dusić podobnie jak szpinak, chrupać na kanapkach, tworzyć atrakcyjne sałatki i surówki. Liście są bardzo wartościowym pokarmem, wręcz określanym przez naukowców jako lecznicza żywność. Obfitują w antyoksydanty, wzmacniają odporność, działają przeciwnowotworowo, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i to tylko kilka zalet z długiej listy.
Liści batatów nie kupimy w sklepie, lecz nic nie stoi na przeszkodzie by cieszyć się nimi w kuchni - po prostu wyhodujmy je sami. Wystarczy kupić niewielką bulwę, solidnie spłukać z niej chemię hamującą kiełkowanie, włożyć do pojemnika, zalać częściowo wodą, którą trzeba zmieniać i cierpliwie czekać aż zacznie wypuszczać łodygi. Później uważnie przyglądając się im zauważymy pod miejscami, z których wyrastają liście zawiązki korzeni i wówczas możemy łodygę pociąć na odcinki z owymi korzeniami i następnym liściem na pędzie. Tak uzyskane sadzonki albo wkładamy do wody, aby wytworzyły się solidne korzenie albo wprost do ziemi lub doniczek.
Bataty świetnie nadają się do uprawy w przydomowym ogródku, na balkonie, mogą również pełnić rolę rośliny ozdobnej na kuchennym parapecie z funkcją podskubywania liści szczególnie zimą, kiedy jesteśmy już troszkę znużeni sałatą.
Literatura:
M. Johnson, R. D. Pace: Sweet potato leaves: properties and synergistic interactions that promote health and prevent disease (2010), Nutr Rev.
Komentarze
Prześlij komentarz