Nasturcja bulwiasta - najpiękniejsze warzywo

To byłoby niesprawiedliwe, gdyby nie popularność tego warzywa w Australii i Nowej Zelandii, gdzie jest ochoczo zapraszane do ogrodów i do kuchni, bo w swojej ojczyźnie Peru, Chile, Boliwii jest wypierane przez jarzyny z Europy i Azji. Te śliczne bulwki w zależności od odmiany mogą być białawe, w różnych odcieniach żółtego, pomarańczowego, przez czerwone, fioletowe oferują szeroki wachlarz smaków: pikantnego, łagodnego, gorzkiego, słodkiego w zależności od odmiany. 

 

Jadalne są także pikantne liście oraz karminowe kwiaty. Co ciekawe zakwita dopiero późną jesienią po zawiązaniu bulwek. To nasturcja bulwiasta. Warzywo jest bogate w składniki odżywcze np. witaminy C potrafi mieć 4-krotnie więcej niż ziemniaki.

O uprawie tego warzywa u nas piszę w książce pt.: "Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie". 

Dla ludności zamieszkującej Andy to również lek ziołowy stosowany m.in. w chorobach układu moczowego, skóry, przeciwzapalny, przeciwgrzybiczny, przeciwbólowy, stosowany przy antykoncepcji męskiej i przeroście prostaty. Część tych zastosowań potwierdziła współczesna nauka, np. hiszpańscy naukowcy powiedzieli „sprawdzam” dla działania łagodzącego ból i co się okazało? W toku swoich prac wyizolowali 2 związki chemiczne – alkamidy, które rzeczywiście przynoszą ulgę oraz wyjaśnili mechanizm biochemiczny całego procesu. 

Literatura:

L. A. Ticony, A. R. Sancheza, C. T. Estrada, O. M. Palmino: Identification of TRPV1 Ion Channels Agonists of Tropaeolum tuberosum in Human Skin Keratinocytes; Planta Med. 2021. 

nazwa łacińska: Tropaeolum tuberosum

Komentarze