Groszek bulwiasty - niebo w gębie

Groszek bulwiasty - pięknie pachnie i jest pyszny 
Hmm, ciężko w skrócie opisać tę roślinę, ponieważ np. obecnie w Ontario i u nas jest traktowana jako chwast, ale w wielu ogródkach w pozostałej części Europy uprawiana jako warzywo, natomiast w Turcji zbierana z dzikich stanowisk. W Szwajcarii jest zagrożona wyginięciem na naturalnych stanowiskach, jednak w Azji występuje obficie. Właściwie nigdzie na świecie nie jest do kupienia w sklepach spożywczych, ponieważ na podziemne bulwki o wielkości nadającej się do celów konsumpcyjnych trzeba czekać nawet do 3 lat i w związku z tym każdy sam może policzyć, ile takie warzywo musiałoby kosztować, gdyby rolnik z tego samego areału w tym samym czasie wielokrotnie uzyskiwał zyski np. z uprawy ziemniaków. To groszek bulwiasty – rarytas, którego surowe bulwki są mdłe, ale pieczone to przysłowiowe niebo w gębie. 


moczenie nasion przed posianiem
O uprawie groszku bulwiastego piszę w swojej książce pt.: "Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie". 

Nie tylko bulwki są do wykorzystania jako żywność, bowiem naukowcy z Węgier twierdzą, iż liście świetnie nadają się do produkcji nutraceutyków (żywności łączącej funkcje odżywcze i leku). Ich zdaniem - po wykonaniu szeregu doświadczeń i analiz - liście mają właściwości


grządka groszku 
przeciwdrobnoustrojowe, cytotoksyczne oraz są silnymi antyoksydantami. I z pewnością nie są to jedyne prozdrowotne zalety, które czekają na odkrycie. 

Literatura: 

R. Jakabfi-Csepregi, A. Alberti, C. A. Felegyi-Toth, T. Koszegi, S. Czigle, N. Papp: A Comprehensive Study on Lathyrus tuberosus L.: Insights into Phytochemical Composition, Antimicrobial Activity, Antioxidant Capacity, Cytotoxic, and Cell Migration Effects; Plants (Basel) (2024). 

Nazwa łacińska: Lathyrus tuberosus L. 

Komentarze