Dorodna cebula ze zdjęcia to "dymka" odmiany Gigant. Dla porównania: dymka najpopularniejszej brązowej odmiany.
Producent nasion zapowiadał na opakowaniu, iż ciężar cebul giganta może dochodzić do 1 kg i nie jest to obietnica bez pokrycia: mnie to się prawie udało. Moje świeżo wykopane cebule mają powyżej 800 g.
Gigantyczna odmiana ma identyczne wymagania glebowe, klimatyczne, potrzebuje takich samych zabiegów agrotechnicznych jak zwyczajna brązowa. Są także różnice m.in. gęstość siewu, którą muszę dostosować do wielkości cebul. Poza tym moje giganty częściej dokarmiam własnoręcznie sporządzonymi gnojówkami. Kolejna wynika z moich preferencji kuchennych: zwyczajnej cebuli wysiewam dużo więcej, gdyż jest poręczniejsza do obierania, siekania. Giganta używam na specjalne okazje i serwuję zupełnie zwyczajne dania w nadzwyczajnej oprawie, np. zupę cebulową podaję w „miseczkach” z jej wydrążonych cebul. Albo tatara.
Komentarze
Prześlij komentarz