Brzoza: delicje z oskoły

Przepisy:

· Kuracja sokiem brzozy · Wino · Kwas · Tonik do włosów · Wybielanie skóry

Co roku wczesną wiosną ofiarowuję rodzinie i sobie wspaniałą kurację sokiem brzozy. Staramy się wówczas codziennie wypijać po pół litra soku w kilku porcjach. Trwa to pół miesiąca. Terapia wspaniale witaminizuje, oczyszcza organizm, wzmacnia, normuje przemianę materii, regeneruje wątrobę, zapobiega kamieniom moczowym, działa przeciwzapalnie i moczopędnie. Świetnie służy rekonwalescentom, osobom starszym. Lecznicze właściwości sok zawdzięcza saponinom, witaminom, olejkom lotnym, flawonoidom i garbnikom.



Ten eliksir pozyskuję wyłącznie wiosną, kiedy nabrzmiewają pąki. Wypróbowałam kilka sposobów dobrania się do soku. Dla mnie najmniej kłopotliwe okazało się cięcie gałęzi i mam pewność, że nie zniszczę drzewa. Wcześniej muszę przygotować: drabinę - wiadomo po co, gumowe rurki o różnych średnicach i takiej długości, aby sięgały od gałęzi do ziemi oraz obejmy dla uszczelnienia węży. Sterylną piłką ścinam konar, naciągam czystą rurkę, mocuję obejmę do czego nie potrzeba dużo siły, koniec rurki wkładam do gąsiora i czekam aż nieco mdły, mętny sok zacznie spływać. Dzienny urobek dzielę między rodzinę. Można go przechowywać do 5 dni w lodówce.


Jeśli zdarzą mi się nadwyżki soku przygotowuję z nich:

        wino z soku brzozy

Składniki: 5 l soku, garść posiekanych rodzynek, 1 cytryna bez skórki pokrojona w plasterki, 1 l skoncentrowanego soku z białych winogron, 4 szklanki cukru lub 1,5 l miodu, 4 l wody, drożdże do wina białego wytrawnego.

Przygotowanie:

1. miód rozpuszczam w litrze przegotowanej, letniej wody, przelewam do 10-litrowego gąsiora,

2. dodaję do niego rodzynki, cytrynę, koncentrat winogronowy,

3. przygotowuję drożdże według przepisu na opakowaniu, dolewam do owoców,

4. w gąsiorze uzupełniam sokiem brzozy i pozostałą wodą, zakładam rurkę fermentacyjną i napełniam ją wodą,

5. odstawiam w ciepłe miejsce w temperaturę 21-23 st. C,

6. po zakończeniu burzliwej fermentacji odcedzam owoce, uzupełniam wodą pod sam korek i odstawiam w to samo miejsce do dalszego przerobu drożdży,

7. po zakończonej fermentacji objawiającej się osadem na dnie gąsiora, rozlewam ostrożnie do butelek nie mącąc osadu, a jeśli zdarzy się przelanie wina z osadem po leżakowaniu ponownie przelewam do nowej butelki.


            kwas brzozowy

Oskołę konserwuję przerabiając na kwas o różnych smakach owocowych.

Składniki: 1 l oskoły, 1 szklanka owocowego kompotu z owocami np. agrestem, truskawkami, 1 łyżka jogurtu z żywymi bakteriami, szczypta soli.

Przygotowanie:

1. wszystkie składniki mieszam w gąsiorku wypełniając go w 3/4, zabezpieczam szyjkę czystą gazą wielokrotnie złożoną,

2. odstawiam w ciepłe miejsce na 3-4 dni,

3. po uspokojeniu fermentacji przelewam do wyparzonych butelek.


tonik brzozowy do włosów

Zapobiega przetłuszczaniu włosów, poprawia ich wygląd, wspomaga leczenie łupieżu. Kurację sokiem rozcieńczonym wodą w proporcji 3 łyżki soku na 1 łyżkę wody przeprowadzam każdej wiosny. Płyn wcieram w skórę głowy, nie na włosy. Na pozostałe pory roku dodaję do soku konserwującego spirytusu.

wybielanie skóry sokiem brzozowym

Świeży sok brzozowy w domowych kosmetykach odżywia skórę, poprawia jej kondycję, chroni przed przedwczesnymi zmarszczkami. Przy systematycznym stosowaniu trochę wybiela piegi.

Komentarze