Cebula ozima: najlepszy dzień na siew

„Najbardziej wartościowa jest cebula świeża pochodząca prosto z pola lub po krótkim przechowywaniu, zatem w celu wydłużenia zaopatrzenia w cebulę świeżą, dąży się do uzyskania jak najwcześniejszych jej zbiorów. Uprawa ozimej cebuli przyspiesza zbiór tego warzywa w naszym kraju o ok. 6-10 tygodni w porównaniu do wysiewu wiosennego oraz o ok. 4-6 tygodni z uprawy dymki – stwierdza dr Kazimierz Felczyński z Zakładu Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa.Badania przeprowadzone w Instytucie dowodzą, iż na wczesność zbioru oraz dojrzewanie ozimej cebuli zasadniczy mają wpływ mają: odmiana, terminy siewu oraz warunki agroklimatyczne. Bardzo istotny jest również dobór odpowiednich odmian. Do uprawy ozimej nadają się tylko specjalne odmiany cebuli, dnia krótkiego lub pośredniego, tzn. tworzące zgrubienia cebulowe przy 10-14 godzinnym dniu. W odróżnieniu od nich, odmiany przeznaczone do uprawy z siewu wiosennego są dnia długiego i wymagają w tym celu 16-godzinnego dnia.”

Pionierskie badania niezwykle ważne zarówno dla producentów jak i konsumentów z uprawą ozimą cebuli rozpoczęto w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach już w połowie lat 90-tych ubiegłego wieku. Są one bardzo istotne dla osiągnięcia przyszłych zysków z uprawy, jak i dla działkowiczów pragnących maksymalnie pożytecznie wykorzystać każdy metr swojego niewielkiego ogrodu i cieszyć się dobrym urodzajem.

Spośród kilkunastu odmian będących obecnie w uprawie, do badań w skierniewickim instytucie wybrano dwie odmiany cebuli ozimej: Swift i Labrador. Ta ostatnia odznacza się dużą plennością i bardzo łagodnym smakiem. Wysiewano je w trzech terminach: pierwszego, piętnastego oraz ostatniego dnia sierpnia w rzędach oddalonych od siebie o 30 cm. Nawadniano, nawożono azotem, odchwaszczano, chroniono przed szkodnikami i chorobami zgodnie z zasadami agrotechnicznymi dla tego warzywa. Z połowy doświadczalnych poletek zbierano cebulę wraz z zielonym szczypiorem, zaś z pozostałej części cebulę dojrzałą, gdy liście w ok. 70 proc. uległy załamaniu. Eksperyment prowadzono przez 3 sezony wegetacyjne. Jak termin siewu wpłynął na wysokość plonów? „Najmniejsze plony handlowe cebuli dojrzałej i z zielonym szczypiorem u obu odmian uzyskano z siewu na początku sierpnia – mówi dr K. Felczyński.”

Skąd te różnice w plonowaniu? „Zbyt wczesny wysiew przyspiesza wiosną rozwój pędów kwiatostanowych, przez co zmniejsza się plon handlowy – wyjaśnia uczony. - Natomiast zbyt duże opóźnianie wysiewu skutkuje większą wrażliwością roślin na przemarzanie.” Doskonale prezentują to dane przeprowadzonego eksperymentu. W pierwszym sezonie badawczym, kiedy była długa i łagodna jesień aż 34,6 proc. roślin odmiany Swift wysianych na początku sierpnia wytworzyło kwiatostany, w przypadku odmiany Labrador - 63,8 proc. Dla rolników i działkowców, to bardzo duże straty. Można ich uniknąć wykorzystując kolejną konkluzję z doświadczenia: bez względu na warunki pogodowe panujące podczas wysiewów i późniejszej jesiennej wegetacji najpewniejszy jest wysiew w drugiej połowie sierpnia, gdyż ani jedna cebula wysiana w ostatnim dniu sierpnia nie wytworzyła kwiatostanów. Nie mniej jednak opóźnianie wysiewu cebuli skutkuje opóźnieniem nieco terminu jej zbioru. Odmiana Labrador z siewu w końcu sierpnia dawała większe plony cebuli dojrzałej oraz cebuli ze szczypiorem niż odmiana Swift. 

żródło: Ex.Au.

Komentarze