Balsamka: na łatwiejsze zrzucanie wagi

Balsamka to pochodzące warzywo z Afryki jest coraz częściej spotykane w naszych ogrodach. Ja również ją uprawiam, choć traktuję ją bardziej jak zioło niż warzywo, ponieważ zniechęca mnie gorzki smak owoców. W dodatku jest to zioło, które wymaga umiejętnego stosowania, gdyż nadużywaniem można napytać sobie biedy – to poważny minus, a po stronie zalet jest szeroka gama do zastosowania.

zbyr dojrzała do jedzenia - doskonała na nasiona 
Np. chińscy naukowcy wykonali cykl doświadczeń z nią w roli głównej na szczurach sprawdzając, czy będzie miała wpływ na otyłość. Zwierzęta karmiono dietą wysokotłuszczową z dodatkiem suszonego soku z melona gorzkiego przez różne okresy. Po czterech tygodniach suplementacji już zaobserwowano pozytywne zmiany m.in. obniżone stężenia glukozy w osoczu i trójglicerydów, mniej odłożonego tłuszczu w trzewiach. Po 7 tygodniach następowały dalsze korzystne zmiany, choć np. nie stwierdzono obniżenia poziomu cholesterolu w wątrobie. Po zakończeniu eksperymentów badacze wyrazili przypuszczenie, iż długotrwałe stosowanie balsamki spowodowało hamowanie gromadzenia tkanki tłuszczowej oraz, że może być przydatna w kontrolowaniu wagi.

Chen Q, Li ET: Reduced adiposity in bitter melon (Momordica charantia) fed rats is associated with lower tissue triglyceride and higher plasma catecholamines (2005),

Komentarze