Istnieje niemało teorii dotyczących starzenia się ludzi. Jedna z nich mówi, iż jest to tylko zespół procesów patofizjologicznych związanych z wiekiem i ona podoba mi się najbardziej, ponieważ jeśli nie myli się, to można starości zapobiegać, a nawet odwrócić jej bieg. Dlatego też z dużym zainteresowaniem śledzę doniesienia naukowe o różnych interwencjach żywieniowych, które mogą promować długowieczność. Na razie uczonym udaje się przedłużać nawet do 30 proc. życie różnych zwierząt.
Na przykład niemieccy badacze zwiększyli żywotność chrząszcza suszonymi brokułami. Dzięki dodatkowi warzywa do diety owady stały się bardziej odporne na stres oraz uruchomiło ono odpowiednie geny odpowiedzialne za długowieczność. Substancją aktywną ma być sulforafan izotiocyjanianu. To u zwierząt , a dla ludzi? Sulforafan jest m.in. silnym przeciwutleniaczem, chroni materiał genetyczny, posiada właściwości przeciwzapalne i neuroprotekcyjne, zapobiega chorobie niedokrwiennej serca, czyli nawet jeśli nie wydłuży życia ludziom, to z pewnością uczyni je zdrowszym.
Żródło:
Na przykład niemieccy badacze zwiększyli żywotność chrząszcza suszonymi brokułami. Dzięki dodatkowi warzywa do diety owady stały się bardziej odporne na stres oraz uruchomiło ono odpowiednie geny odpowiedzialne za długowieczność. Substancją aktywną ma być sulforafan izotiocyjanianu. To u zwierząt , a dla ludzi? Sulforafan jest m.in. silnym przeciwutleniaczem, chroni materiał genetyczny, posiada właściwości przeciwzapalne i neuroprotekcyjne, zapobiega chorobie niedokrwiennej serca, czyli nawet jeśli nie wydłuży życia ludziom, to z pewnością uczyni je zdrowszym.
Żródło:
Grunwald S, Stellzig J, Adam IV, Weber K, Binger S, Boll M, Knorr E, Twyman RM, Vilcinskas A, Wenzel U: Longevity in the red flour beetle Tribolium castaneum is enhanced by broccoli and depends on nrf-2, jnk-1 and foxo-1 homologous genes (2013), Genes and Nutrition,
Komentarze
Prześlij komentarz