Kilka metrów grządki z rukolą zawsze w przydomowym ogrodzie przyda się nie tylko ze względu na atrakcyjny pikantno-gorzki smak, lecz przede wszystkim dla zdrowia, ponieważ jak udowodnili pakistańscy uczeni jej związki aktywne hamują ureazę. To enzym, który produkujemy do rozkładu mocznika i wytwarzają go także niektóre bakterie zasiedlające nasz organizm np. odpowiadające za wrzody żołądka, sprzyjające infekcjom układu moczowego, powstawaniu kamieni nerkowych. W naszym interesie jest ograniczyć jego działalność np. konsumpcją rukoli.
W doświadczeniu naukowcy przygotowali różne ekstrakty z rukoli o różnych stężeniach i oceniali ich wpływ na tłumienie ureazy. Spośród nich zainteresował mnie tylko wodny, gdyż tylko taki ewentualnie mogłabym sporządzić w domu (oprócz fantastycznych sałatek w typie kuchni śródziemnomorskiej) i na szczęście okazało się, że był on silnym inhibitorem tego paskudnego enzymu.
Żródło:
W doświadczeniu naukowcy przygotowali różne ekstrakty z rukoli o różnych stężeniach i oceniali ich wpływ na tłumienie ureazy. Spośród nich zainteresował mnie tylko wodny, gdyż tylko taki ewentualnie mogłabym sporządzić w domu (oprócz fantastycznych sałatek w typie kuchni śródziemnomorskiej) i na szczęście okazało się, że był on silnym inhibitorem tego paskudnego enzymu.
Żródło:
Komentarze
Prześlij komentarz