Lukrecja: panuje nad wagą

Glabrinina, to jeden z flawonoidów występujących w korzeniach lukrecji, który – jak wykazują badania naukowe – pomaga kontrolować wagę. Bohaterkami projektów najczęściej były myszy, ale również realizowano je z udziałem ludzi.

Dla części zwierząt nie był to miły eksperyment, ponieważ wszystkie karmiono przez 4 tygodnie paszą z wysoką zawartością tłuszczy, ale 4 grupom dodawano różne, ściśle określone ilości flawonoidów z lukrecji. U myszy otrzymujących te ekstrakty odnotowano mniejszy przyrost ciała i tkanki tłuszczowej brzusznej, stwierdzono również obniżenie poziomu glukozy. Podobnie efekty zaobserwowano również u ludzi, którzy w doświadczeniu przyjmowali po 300 mg flawonoidów lukrecji codziennie przez 12 tygodni. W innym projekcie badawczym z komórkami ludzkimi zaobserwowano, iż wpływają one na różnicowanie adipocytów. Jak działają? Wszystko wskazuje na to, że wpływają na ekspresję genów związanych z przemianą tłuszczów w wątrobie. 


Żródło:

Aoki F, Honda S, Kishida H, Kitano M, Arai N, Tanaka H, Yokota S, Nakagawa K, Asakura T, Nakai Y, Mae T: Suppression by licorice flavonoids of abdominal fat accumulation and body weight gain in high-fat diet-induced obese C57BL/6J mice (2007), Bioscience, Biotechnology and Biochemistry.

Komentarze