Nikt już nie ma wątpliwości, że żurawina wyciąga pomocną dłoń w zwalczaniu Helicobacter pylori, która ma związek z wrzodami żołądka i dwunastnicy. A czy oregano również? Odpowiedź nadeszła z Massachusetts w USA.
Tutaj w laboratorium badacze pracowali nad optymalnie skuteczną recepturą łączącą obie rośliny i przy okazji sprawdzili, czy każda z nich zastosowana pojedynczo daje takie same efekty zdrowotne. Okazało się, że zarówno żurawina jak i oregano zwalczały osobno tę paskudną bakterię, ale najlepsze działanie hamujące wykazała ich mieszanina. W tym eksperymencie najwyższą aktywność przeciwko Helicobacter miało połączenie 25 proc. wagowych oregano i 75 proc. żurawiny.
Naukowcy prześledzili różne biochemiczne mechanizmy możliwego biochemicznego działania obu roślin i dużą rolę przypisywali związkom fenolowym. W oregano był to kwas rozmarynowy, a w żurawinie m.in. kwasy elagowy, cynamonowy, kawowy, ferulowy.
Tutaj w laboratorium badacze pracowali nad optymalnie skuteczną recepturą łączącą obie rośliny i przy okazji sprawdzili, czy każda z nich zastosowana pojedynczo daje takie same efekty zdrowotne. Okazało się, że zarówno żurawina jak i oregano zwalczały osobno tę paskudną bakterię, ale najlepsze działanie hamujące wykazała ich mieszanina. W tym eksperymencie najwyższą aktywność przeciwko Helicobacter miało połączenie 25 proc. wagowych oregano i 75 proc. żurawiny.
Naukowcy prześledzili różne biochemiczne mechanizmy możliwego biochemicznego działania obu roślin i dużą rolę przypisywali związkom fenolowym. W oregano był to kwas rozmarynowy, a w żurawinie m.in. kwasy elagowy, cynamonowy, kawowy, ferulowy.
Żródło:
Lin YT, Kwon YI, Labbe RG, Shetty K: Inhibition of Helicobacter pylori and Associated Urease by Oregano and Cranberry Phytochemical Synergies (2005), Applied and Environmental Microbiology.
Lin YT, Kwon YI, Labbe RG, Shetty K: Inhibition of Helicobacter pylori and Associated Urease by Oregano and Cranberry Phytochemical Synergies (2005), Applied and Environmental Microbiology.
Komentarze
Prześlij komentarz