Amerykańscy uczeni zaczęli swój eksperyment nad badaniem wpływu orzeszków ziemnych na otyłość szczurów od sporządzenia ekstraktów etanolowych (czyli nalewek na spirytusie) z ich… łupin. Następnie sprawdzali ich oddziaływanie na różne enzymy m.in. lipazy trzustkową, lipoproteinową i adipocytów. Wykonywano również pomiary masy ciała szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową z dodatkiem ekstraktów i bez nich. Wyniki były zaskakująco pozytywne, ponieważ u zwierząt karmionych z dodatkiem ekstraktu odnotowano m.in. mniejszy przyrost ciała, mniejszą wątrobę, obniżony poziom trójglicerydów. Co w takim razie działo się z ogromem tłuszczy, które serwowano im każdego dnia przez 12 tygodni? Okazało się, że spora ich ilość była wydalana z kałem. Naukowcy wyrazili przypuszczenie, iż za to dobroczynne działanie odpowiada kilka składników orzeszków.
Żródło:
Moreno DA, Ilic N, Poulev A, Raskin I: Effects of Arachis hypogaea nutshell extract on lipid metabolic enzymes and obesity parameters (2006), Life Sciences.
Żródło:
Moreno DA, Ilic N, Poulev A, Raskin I: Effects of Arachis hypogaea nutshell extract on lipid metabolic enzymes and obesity parameters (2006), Life Sciences.
Komentarze
Prześlij komentarz