Zdaniem hiszpańskich naukowców likier pigwowy to „nowy, obiecujący napój alkoholowy”. Dlaczego? Zanim doszli do takiego wniosku sporządzili go na kilka sposobów i w każdym oznaczyli stężenia flawonoli oraz moc antyoksydacyjną trunków. Najbardziej wartościowym właśnie ze względu na wysoką zawartość wspomnianych substancji czynnych i aktywność przeciwutleniającą był – i tu cenna podpowiedź wynikająca przeprowadzonego eksperymentu – wykonany z owoców ze skórką wymieszanych z 60 proc. etanolem w proporcji 50:50.
Natomiast irańscy badacze przeanalizowali proces suszenia owoców pigwy wykorzystywanych do ziołowych herbatek. Część drobno pokrojonych owoców ze skórkami suszono na słońcu przez 30 godzin przy średniej temperaturze 28 st. C i resztę w piekarniku w temp. 50 st. C przez 5 godzin. Które wykazały większą aktywność wymiatania wolnych rodników? Te suszone w piecu i jak zapewniają uczeni owoce są silnym przewutleniaczem, który może zapobiegać wielu chorobom wywoływanym przez stres oksydacyjny.
Natomiast irańscy badacze przeanalizowali proces suszenia owoców pigwy wykorzystywanych do ziołowych herbatek. Część drobno pokrojonych owoców ze skórkami suszono na słońcu przez 30 godzin przy średniej temperaturze 28 st. C i resztę w piekarniku w temp. 50 st. C przez 5 godzin. Które wykazały większą aktywność wymiatania wolnych rodników? Te suszone w piecu i jak zapewniają uczeni owoce są silnym przewutleniaczem, który może zapobiegać wielu chorobom wywoływanym przez stres oksydacyjny.
Żródła:
Carbonell-Barrachina AA, Szychowski PJ, Vasquez MV, Hernandez F, Wojdyło A:Technological aspects as the main impact on quality of quince liquors (2015), Journal Food Chemistry.
Gheisari HR, Abhari KH: Drying method effects on the antioxidant activity of quince (Cydonia oblonga Miller) tea (2014), Acta Scientiarum Polorum Technologia Alimentaria.
Carbonell-Barrachina AA, Szychowski PJ, Vasquez MV, Hernandez F, Wojdyło A:Technological aspects as the main impact on quality of quince liquors (2015), Journal Food Chemistry.
Gheisari HR, Abhari KH: Drying method effects on the antioxidant activity of quince (Cydonia oblonga Miller) tea (2014), Acta Scientiarum Polorum Technologia Alimentaria.
Komentarze
Prześlij komentarz