Cukinia: prosty sposób na zwiększenie plonów i mączliki

Amerykańscy badacze z University of California wykonali prosty w wykonaniu i jednocześnie niesamowicie skuteczny eksperyment polegający na ściółkowaniu poletek z cukinią 2 rodzajami warstw ochronnych: z plastyku lub ze słomy pszennej. Zadaniem mulczu było głównie opóźnić kolonizację cukinii przez mączliki oraz wirusy mszyc. Udało się to znakomicie, ponieważ plony warzywa były 2-krotnie wyższe niż z poletek nieściółkowanych. A która chroniła lepiej? Ku mojej radości ze słomy pszennej i co ciekawe spisała się także lepiej niż imidachlopryd, którym wspomagano cukinie. Owoce były dorodniejsze, zawierały więcej suchej masy, rosły szybciej. Dlaczego? Warzywo korzystało z obfitości światła, które odbijało się od słomy i docierało do niższych, zacienionych partii rośliny.

Dzięki temu doświadczeniu udało mi się trochę ogarnąć sytuację z mączlikami na kapustnych. Co mają mączliki do plonów cukinii? Nie ma na nie oprysków i dokuczają moim warzywom. Zimują one głównie na glistniku jaskółcze ziele, więc oczywiście pielę jesienią ogród, mimo to wiosną znów jest ich biała chmara. Ściółkowanie słomą pszenną przeniosłam na moje kapusty.


Komentarze

  1. mączlik nie zimuje w naszych warunkach na zewnatrz i sa opryski na mączliki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przezimował nadspodziewanie dobrze np. na jarmużu.

      Usuń
  2. Mączliki, głównie ostroskrzydły (Bemisia tabaci) i szklarniowy (Trialeurodes vaporariorum) uważa się za jedne z najbardziej uciążliwych szkodników roślin uprawnych. B. tabaci, pomimo zawleczeń z importowanymi roślinami, swojej obecności nie utrwalił w Polsce i można uznać, że nie występuje. Z kolei mączlik szklarniowy w większym lub mniejszym nasileniu występuje na wielu roślinach uprawianych w szklarniach.Warunki klimatyczne panujące w Polsce uniemożliwiają zimowanie mączlika na chwastach, dlatego w warunkach naturalnych nie występuje on na roślinach uprawianych w polu. Niekiedy można mączlika szklarniowego spotkać na warzywach uprawianych w polu w wyniku jego wyniesienia ze szklarni na rozsadzie, na przykład pomidora. Długie i ciepłe lata mogą czasami sprzyjać wzros­towi liczebności populacji mączlika w polu, przy czym nie osiąga ona poziomu przynoszącego straty wynikające z żerowania szkodnika. Z tych powodów mączlik szklarniowy w naszych warunkach klimatycznych może być problemem głównie w szklarniach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz wyżej wymienionych w naszym klimacie na kapustnych występuje także mączlk warzywny Aleyrodes proletella, głównie atakujący kapustne do których zalicza się jarmuż i zimujący na chwastach. Liczne opisy tego gatunku znajdują się w internecie wystarczy wygooglać np. mączlik + glistnik jaskółcze ziele.

      Usuń

Prześlij komentarz