Troska o własne zdrowie może mieć pyszny smak roszpunki np. w śmietanie lub - mniej kalorycznie - w sosie winegret. Ja mam ją z własnej ekologicznie wypieszczonej grządki.
Ma ona wiele odżywczych i prozdrowotnych zalet np. międzynarodowy zespół z uniwersytetów w Chile oraz Almeria w Hiszpanii sprawdził, czy daje ona sobie radę z komórkami nowotworowymi jelita grubego i porównał jej skuteczność z inną cenną rośliną sałatkową – rukolą. W trakcie eksperymentu dokładnie oznaczono w obu warzywach skład chemiczny zwracając szczególną uwagę na związki aktywne. Odkryto ich nie mało m.in. 6 najważniejszych karotenoidów, 6 fenoli oraz 3 glukozynolany. Która z roślin skuteczniej zwalczała komórki nowotworowe? W tym naukowym doświadczeniu wygrała roszpunka, choć i rukola była całkiem niezła. Po zakończonym doświadczeniu naukowcy podkreślili, iż oba warzywa powinny odgrywać ważną rolę jako żywność funkcjonalna zapobiegająca nowotworom jelita grubego.
Ma ona wiele odżywczych i prozdrowotnych zalet np. międzynarodowy zespół z uniwersytetów w Chile oraz Almeria w Hiszpanii sprawdził, czy daje ona sobie radę z komórkami nowotworowymi jelita grubego i porównał jej skuteczność z inną cenną rośliną sałatkową – rukolą. W trakcie eksperymentu dokładnie oznaczono w obu warzywach skład chemiczny zwracając szczególną uwagę na związki aktywne. Odkryto ich nie mało m.in. 6 najważniejszych karotenoidów, 6 fenoli oraz 3 glukozynolany. Która z roślin skuteczniej zwalczała komórki nowotworowe? W tym naukowym doświadczeniu wygrała roszpunka, choć i rukola była całkiem niezła. Po zakończonym doświadczeniu naukowcy podkreślili, iż oba warzywa powinny odgrywać ważną rolę jako żywność funkcjonalna zapobiegająca nowotworom jelita grubego.
Komentarze
Prześlij komentarz